8 Ocak 2017 Pazar

Kurucu Düşünürlerimiz Külliyatı



Literatürümüzde "Kurucu Düşünce", "Kurucu Düşünür" araması yaparsanız, hiçbir yayın, referans bulamazsınız.

Fakat, "Kurucu Meclis" araması yaptığınızda çok sayıda Anayasa kitabı bulursunuz; 1961 ve 1982 Darbe Anayasalarını,, Kurucu Meclis'ler hazırlamıştır.


Siyasi İrade Millette ama Kurucu İrade ana muhalefet partisinde ve 2017 Referandumu ile asıl sahibine, Millete transfer edilecek. 
Cumhuriyet, Düşünce'nin Kurucu gücüne inanmıyor, düşünce özgürlüğüne onyıllar boyu kısıtlama getirmiş. Vesayet sahipleri düşünce üzerinden ülkenin bir çıkış yakalamasına engel olmuşlardır. Toplumun önüne batı,kuzey ve güneyden gelen sentetik düşünceler çare olarak sunulmuştur.

Halbuki, Düşünce'nin kurucu gücü geçmişte Devletlerimize öncü olmuştu;

  • Büyük Hun İmp: 1 (Oğuz Kağan)
  • Göktürkler:    3 (Tonyukuk, Bilge Kağan, Kültigin)
  • Karahanlılar: 3 (Kaşgarlı Mahmut, Ahmet Yesevi, Yusuf Has Hacib)
  • Gazneliler: 1 ( Biruni)
  • Emevi/Abbasi: 1 (Ebu Hanife)
  • Abbasi: 1 (Harezmi)
  • Samanoğulları: 1 (Maturidi)
  • Selçuklular: 9 (Farabi, Ebul Hasan Herekani, İbni Sina, NizamülMülk, Gazzali, Şeyh Edebali, Mevlana, Hacı Bektaşı Veli, Yunus Emre) 
Türkiye'nin kurucu referansları Türkistan menşelidir ve referanslar hızla yeniden canlandırılmalı, diğer yönlerden gelen yabancılaşmalara son verilmelidir. 

Referanslarımız 2000 Düşünürü aşkın Fikriyat hazinelerimizdir. 


Hedef; 2000'li yılların ilk çeyreği bitmeden, Fikriyat hazinelerimiz ile canlanmak, eserlerini unutulmuşluktan çıkartarak, vefakar olmak; derviş dedelerimiz, fikir adamlarımız misali geceli gündüzlü çalışarak, kadim düşünürlerimizin fikirlerini ortaya çıkarmak; fikrin aydınlığında dün ile bugünü hemhal etmektir.


"Dün ile bugün arasında bir kavga çıkarsa yarını kaybederiz" Winston Churchill (1874-1965)


İlk düşünürümüz Bilge Tonyukuk 646 yılında doğmuştu. Tonyukuk Yazıtı'ndaki 62 satır günümüze değin toplu halde yorumlanmamıştır; hakkında bir doktora tezi hazırlanmamıştır.


Biruni (973-1048)'yi okuyup anlasaydık; uzayda idik.


Biruni'nin 1030'da yayınladığı kitap Türkçe'de ancak 985 yıl sonra daha yeni 2015 yılında yayınlandı. Tahkiku ma li`l-Hind: Biruni`nin Gözüyle Hindistan


Oysa ki; 20 Kurucu Düşünür'ün mayasını kardığı Düşünce Dağarcığımız, 2000 Düşünür'e ve Cumhurbaşkanlığı Forsunda yerini bulan 16 Devletlerimize yol vermişti.


Kurucu İrade de Kurucu Düşünürlerden beslenmeli artık.


Düşünce Kaynaklarımız Asya'da, Doğu'da; Işığın geldiği yönde.


Kurucu 20 Düşünürü hafızalara nakşetmek daha da önem kazanmaktadır. 


Kurucu 20 Düşünürün yarısı manzum (şiir) formatında yazmışlardır. Bu dağılımın üzerine eğilmek, incelemeler yapmak önemlidir. 



20 KURUCU REFERANS 

1 + 3 + (2x8) : 20



LÜTFEN DÜŞÜNÜR İSİMLERİNİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ.

İLGİLİ METİNLERE YÖNLENECEKSİNİZ..


1. VİZYON: 





2. SACAYAĞI: 





3. SEKİZGEN 1: 





4. SEKİZGEN2;  





TANITIM


Kurucu Düşünürlerimiz'den Oğuz Kağan, Bilge Tonyukuk, Bilge Kağan, KülTigin, NizamülMülk ve Şeyh Edebali dışında kalan 14'ü hakkında muhtelif bilimsel toplantılar (sempozyum, kongre vb.) tertip edilmiştir.    

20 Kurucu Düşünür'den kamuoyuna mal olanlar;
  1. Ahmed Yesevi
  2. Mevlana
  3. Yunus Emre
  4. Hacı Bektaş
  5. Şeyh Edebali
Bu durumda, diğer 15 Kurucu Düşünürü tanıtmak elzemdir. En çok tanınan 5 Kurucu Düşünür hepsi de kronolojinin günümüze en yakın dönemlerinde yeralmaktadır. Ahmed Yesevi'den öncesi tanınmıyor, bilinmiyor. 

Tanınmayanları nasıl tanıtacağız? 
  1. Vizyon (Hayal) geliştirip, webde yayınlanmalı bu konuda bir planlama/iş programı iş programı geliştirilmelidir.
  2. Örneğin, Kurucu Düşünürlerin heykel ve büstlerinin üniversitelerde, şehirlerin meydanlarında yer alması, 
  3. Törenlerle sürekli anılmaları, 
  4. Haklarında kitle sinemasına hitabeden filmler yapılması duygu beraberliğini ve tanınırlığı pekiştirecek ve dar akademik çevre dışına çıkılarak topluma mal olmalarını sağlayacaktır.   
  5. Üniversitelere, Enstitülere ve Değişim Programlarına isimlerinin verilmesi ( Biruni Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi,Nevşehir Hacı Bektaşı Veli Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü, Farabi Değişim Programı, Mevlana Değişim Programı)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder