23 Ocak 2017 Pazartesi

ASAM ve HİNDİSTAN


Anasayfa › Genel › Hindistan Heyeti ASAM’da

Başbakanlık’ın davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Hindistan Gazeteci ve Sivil Toplum Temsilcileri Heyeti, ASAM’ı ziyaret etti. Hindistan’ın önde gelen gazeteci, STK temsilcisi, araştırmacı ve kanaat önderlerinin yer aldığı heyet, ilk olarak Florya Atatürk Köşkü’nde Prof. Dr. Ömer Aksu başkanlığındaki ASAM Heyeti ile kahvaltıda bir araya geldi. Heyetler arasında yapılan görüşmede, iki ülke ilişkilerinin nasıl daha da geliştirilebileceği konusu ele alındı. Hindistan Müslüman Siyasi Konseyi Başkanı Tasleem Ahmed REHMANI, Türkiye ile daha iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi.
Türk-Hint İlişkileri Tarihi
Hindistan’ın geçmişinde tarih boyunca Batılı ve Doğulu toplumlar önemli roller oynadı. Hint coğrafyasına Türkler, binli yıllarda Gazneli Sultan Mahmut ‘la beraber girdi. Hindistan’da 856 yıllık Türk hakimiyeti sözkonusu.
Türkler Hindistan’da uzun yıllar kalmalarına rağmen Türkçeyi hakim dil haline getiremedi. Çünkü bilinen tarihte bile bu ülkenin nüfusu oldukça kalabalıktı.  Delhi’ye 160 km uzaklıkta Murad Abad bölgesinde Gazneliler döneminden kalma Türk köyleri halen var ama buralarda Urduca konuşulmaktadır.
ASAM, Hindistan’daki Türk Varlığı üzerine bir çalışma başlattı. 8-10 yıl sürmesi planlanan bu çalışmayla, Türkiye ile Hindistan arasında daha derinlikli ilişkiler kurulması planlanıyor. Başbakanlık’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Hindistan Heyeti ile görüşmede ASAM’dan Prof. Dr Ömer Aksu, Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı, Prof. Dr. Musa Taşağıl, Doç. Dr. İlyas Topsakal, Avrasya Bir Vakfı Mütevelli Üyesi Yalçın Koçak ve ASAM Genel Müdürü Ömer Özkaya katıldı.
Hindistan Heyeti
Başbakanlık’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Hindistan Heyeti:
Hindistan Müslüman Siyasi Konseyi Başkanı Tasleem Ahmed REHMANI, Hindistan Refah Partisi Başkanı ve Urdu Daily Asia Press’in Kurucu Direktörü Mujtaba Farooq SHAIKH, Hindistan Refah Partisi Başkan Yardımcısı Abdul Wahab KHILJI, Gazeteci Tasneem KAUSAR, İmam Rabbani Türbesi Türbedarı Mohammad ZUBAIR, Chishty Vakfı Direktörü Salman CHISTY, Sivil Toplum Temsilcisi Syed Usama Shaban BUKHARI, Müslüman Majlis-e Amal Genel Sekreteri Syed Tariq Rehmat BUKHARI, Jadid In-Dinon Gazetesi Editörü Mohamad ASIF, Akhbar-e-Mashriq Gazetesi Editörü Mohammad Wasimul HAQUE, SHAMSI Inqlab Gazetesi Editörü    Shakeel Hasan SHAMSI, Urdu Times Daily İdari Editörü Imtiyaz Ahmed Manzoor AHMED, Siasat Daily Gazetesi Haber Editörü Amer Ali KHAN ve Etemaad Gazetesi Haber Bürosu Şefi Mohammed Abdul MAJID.
Hindistan’ın önemi?
ABD Başkanı Barrack Obama’ya göre “Asya-Pasifik bölgesi, dünyanın geleceğini belirleyecek kilit bir rol oynayacak.”
ABD Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton’a göre ise “Dünyanın geleceğine Afganistan’da veya Irak’ta değil, bizzat Asya’da karar verilecek… Asya-Pasifik bölgesi, küresel politikanın önemli bir yönlendiricisi haline geliyor… Asya’nın büyümesini ve dinamizmini kontrol altında tutmak, Amerika’nın ekonomik ve stratejik çıkarları için merkezi önem arz ediyor. ”
ABD, yükselen Çin’e karşı Hindistan’ı bir denge unsuru olarak kullanmak istiyor. Obama’ya göre “Hindistan artık bir küresel güç ve 21. Yüzyılda belirleyici bir rol oynayacak.”
Türkiye, geleceğin büyük güçlerinden Hindistan ile yeni ilişkiler peşinde.
1 (4) 2 (5) 3 (4) 4 (7) 5 (4)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder